Äänestämällä vaikutat
30.10.21
Tammikuussa 2022 pidettävät aluevaalit ratkaisevat, miltä pohjalta Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveys- eli sote-palveluita kehitetään. Sote-palveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnilta hyvinvointialueille – ja aluevaaleilla valittu aluevaltuusto päättää palveluiden saatavuudesta muun muassa sosiaalityön, neuvoloiden, vammaispalveluiden, mielenterveyspalveluiden ja terveyskeskuksien osalta.
Lähipalveluiden säilyttäminen
Näiden vaalien alla on tärkeää puhua lähipalveluiden tärkeydestä. Entisenä sauvolaisena ja paimiolaisena tiedän, että väkiluvultaan pienemmissä kunnissa on olennaista ylläpitää lähipalveluita ilman, että kukaan joutuu hakemaan niitä kohtuuttoman matkan päästä.
Ennaltaehkäisevät palvelut
Kesäkuussa 2021 hyväksytty sote-uudistus mahdollistaa ennaltaehkäisevien palvelujen kehittämisen. Olen valmis työskentelemään sen eteen, että matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita olisi laajemmin tarjolla Siten mielenterveyden haasteista puhuminen tulisi luontevammaksi ja helpommaksi. Koronan vaikutukset mielenterveyteen ja hyvinvointiin tulevat varmasti näkymään vielä pitkään ja mielenterveyspalveluiden on pystyttävä vastaamaan tähänkin haasteeseen. Kuka tahansa meistä voi tarvita apua jossain vaiheessa elämäämme.
Sote-alan henkilöstön hyvinvointi
Olen huolissani sote-alan henkilöstön hyvinvoinnista ja siitä, ettei äärimmilleen vietyä työkuormitusta huomioida riittävästi sote-palvelujen valmistelussa. Sairaanhoitajana tiedän, mitä on ollut venyä korona-aikana, mutta myös sitä ennen. Venyminen ei sinänsä ole uusi ilmiö, mutta korona-aika on tuonut selvemmin esille sen ongelmia. Sosiaali- ja terveysalan henkilöstö on jo pitkään taistellut työssä jaksamisen kanssa ja nyt olisikin tärkeää kuulla heitä. Kentällä olevat itse tietävät parhaiten missä mättää ja mikä toimii. Heidän äänensä on hyvin tärkeä, kun luodaan Varsinais-Suomeen uutta hyvinvointialuetta ja sen palveluita.
Mitä minulla on tarjota?
Kokemukseni sairaanhoitajana sekä sosiaalipolitiikan yliopisto-opintoni (VTK) antavat minulle hyvän pohjan visioida ja edistää kestävää sekä sosiaalisesti oikeudenmukaista sote-politiikkaa. Aluevaltuustoon tarvitaan keskustelu- ja neuvottelutaitoa sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten näkemystä. Ja hei, jos jonkin on varmaa niin se, että kun on kyseessä tärkeä asia ja minulla on näkemys siitä, osaan tuoda asiani esille. Nämä vaalit ovat äärettömän tärkeät. Nyt on oikeasti mahdollisuus luoda jotain uutta ja kestävää sekä kehittää sellaisia toimintamalleja, joissa asiakas otetaan kokonaisvaltaisesti huomioon. Tätä työtä ei kuitenkaan tehdä yksin, vaan ainoa keino palveluiden laadun ja hoidon yhdenvertaisuuden varmistamiseksi on yhteistyö.
-Janna-Riia